fredag 26 augusti 2011

Fotvård




Fötterna bär oss hela dagarna och de är viktiga för att vi ska må bra. Ett fotbad kan vara avslappnande och skönt för fötterna. Ett för fötterna vårdande fotbad kan du göra själv med örter, salt och annat nyttigt.
Ett fotbad rengör och mjukar upp fötterna. Vattnet ska vara varmt men inte hett. Värmen sätter fart på cirkulationen och snabbar på fötternas återhämtning. En temperatur på 39 - 40° är ofta en behaglig temperatur.

En tesked salt är en ingrediens som kan vara med i de flesta fotbad. Det verkar rengörande, fuktgivande, uppmjukande och motverkar de bakterier som gör fotsvett illaluktande. En matsked olivolja håller huden mjuk, motverkar torr hud och är rengörande. Särskilt som salt kan vara uttorkande kan olivolja vara utmärkt.

Till grundreceptet kan sedan örter, eteriska oljor och andra vårda ingredienser läggas beroende på behov.


A&M har även tillverkat många olika fotsalter med dofter och färdigt tillsatta örter och eteriska oljor.



Örter för fotbad

Örter kan vara mycket vårdande för fötterna och olika örter kan ha en skild verkan. Gemensamt är att de innehåller eteriska oljor och ofta ämnen som motverkar tillväxt av bakterier och svamp. Du kan välja härligt doftande örter som får fötterna att kännas fräscha.



Fotbad mot kalla fötter

Ett varmt fotbad sätter i sig fart på cirkulationen i fötterna och motverkar kalla fötter. Effekten kan bättras på med värmande örter. Smulande enbär har ofta en god effekt och en aning ingefära kan också tillsättas. En annan tillförlitligt ört är rosmarin som är mättad med värmande eteriska oljor. Massera fötterna med en handduk efter fotbadet. Det sätter extra fart på cirkulationen.

Kamomill mot fotsvett

Kamomill är fungerar väl mot fotsvett. Örten innehåller ämnen som motverkar de bakterier som gör fotsvetten illaluktande. Dessutom finns garvsyror som minskar svettproduktionen.

Att fötterna får en härlig doft gör inte saken sämre.


Fotsvamp och nagelsvamp

Tvätta fötterna innan fotbadet med en tvål med mjölksyra. Fem till sex droppar tea tree olja tillsammans med en matsked äppelcidervinäger i fotbadet motverkar svampen. Kaliumpermanganat färgar hud och naglar men kan ha god effekt och 10 ml kan sättas till sex liter vatten.

Var noga med att tvätta strumporna i 60 grader och lufta fötterna ofta.


Fotbad mot torr hud och självsprickor

Vid hård och sprucken hud krävs uppmjukande och fuktgivande ämnen. Badsalt tillsammans med ett par matskedar natriumbikarbonat mjukar upp huden. Bra oljor vid torr hud är särskilt solrosolja och jojoba.

Honung verkar mjukgörande och fuktigivande på huden och är rikt på nyttigheter som antioxidanter, enzymer, C-vitamin och innehåller en del mineraler. För rengöring är vanlig tallsåpa det bästa. Eteriska oljor av bergamott, kamomill och jasmin kan sättas till för en härlig doft och kanske bättre verkan.

Ett enkelt recept mot sprickor och torr hud med det man ofta har hemma är:

  • 1 - 2 matskedar honung.
  • 1 matsked tallsåpa.
  • 2 matskedar solrosolja.

Låt fötterna vila i fotbadet 10 till 20 minuter.


Efter fotbadet

Massera fötterna med en handduk för att sätta fart på cirkulationen. Det ökar också på ditt välbefinnande. Var noga med att torka fötterna och särskilt mellan tårna. Låt fötterna vädra och sätt dem inte direkt i skorna.

Förhårdnader filas bort sandpappersfil eller pimpsten. Smörj fötterna med en behaglig salva men undvik att smörja mellan fötterna. Vid förhårdnader eller illaluktande fotsvett kan man pröva att badda fötterna med citronjuice.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar